دردهای مبهم و حاد در بیماری آرتریت روماتوئید ظاهرا با چیزهایی که می‌خوریم مرتبط است، اما پژوهشگران تا به حال نتوانسته‌اند رژیم غذایی ایدئالی را برای این بیماران ایجاد کنند.

diet

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وب‌ام‌دی اکنون یک بررسی در زنان نشان می‌دهد که مصرف یک ٰرژیم غذایی کم‌چربی گیاهی و بعد پرهیز از غذاهای محرک بیماری ممکن است در طول چند ماه احتمالا با کمک به کاهش سریع وزن بیماران علائم آنها را تسکین دهد.

البته این بررسی با توجه به طراحی ویژه‌ و اندازه کوچکش نمی‌تواند ثابت کند که این رژیم غذایی یا بخشی از آن واقعا موثر است. با این وجود نیل دی برنارد، متخصص پزشکی داخلی و سرپرست بررسی می‌گوید این رژیم غذایی ممکن است زندگی برخی از بیماران را تغییر دهد و ارزش امتحان کردن را دارد.

این بررسی در ۳ آوریل در «ژورنال پزشکی سبک زندگی آمریکا» منتشر شده است.

آرتریت روماتوئید به علت حمله دستگاه ایمنی به مفاصل بدن می‌شود و یک بیماری خودایمنی است. این بیماری در زنان شایع‌تر است و باعث علائمی مانند تورم، سفتی و درد مفاصل می‌شود.

پزشکان دهه‌ها است که آرتریت روماتوئید را با رژیم غذایی مرتبط کرده‌اند و یک نظرخواهی از  ۲۱۷ بیمار مبتلا به این بیماری نشان داد که ۱۹ درصد آنها معتقدند برخی از غذاها ا زجمله نوشابه‌های گازدار شیرین‌شده و شیرینی‌ها علائمشان را بدتر می‌کنند. اما هنوز اجماعی درباره بهترین رژیم غذایی برای تسکین این بیماری وجود ندارد.

یک بازبینی پژوهش‌ها در سال ۲۰۲۱ نتایج مثبت رژیم غذایی مدیترانه‌ای، میزان بالای اسیدهای چرب اومگا-۳ (که در روغن ماهی یافت می‌شوند) مکمل‌های ویتامین D و کاهش مصرف نمک را در این بیماری نشان داد. نتایج درباره سایر رویکردها از جمله روزه‌داری و رژیم‌های غذایی گیاهخواری غیرقطعی بود.

پژوهشگران در این بررسی جدید قصد بررسی منافع احتمالی «یک رژیم غذایی عملی و با تجویز ساده» و بدون محدود کردن کالری را در آرتریت روماتوئید داشتند.

پژوهشگران به طور تصادفی ۴۴ زن بزرگسال (با میانگین سنی ۵۷ سال) مبتلا به آرتریت روماتویید به دو دسته تقسیم شدند: «گروه رژیمی و «گروه پلاسبو».

«گروه رژیمی» که برای ۴ هفته رژیم غذایی گیاهخواری مطلق مصرف کردند. سپس برای ۳ هفته غذاهایی را به ایجاد التهاب و تحریک کردن آرتریت روماتوئید مشهور هستند، مانند دانه‌های خوراکی حاوی گلوتن، مغزهای خوراکی یا آجیل‌ها، مرکبات و شکلات از رژیم غذایی‌شان حذف کردند و بعد غذاهای حذف‌شده را یک به یک در طول ۹ هفته دوباره به رژیم غذایی آنها افزوده شدند و تا زمانی که ظاهرا باعث ایجاد علائم نمی‌شدند،ادامه یافتند تا نهایتا ۱۶ هفته مرحله اول بررسی به پایان برسد. گروه دوم (گروه پلاسبو یا دارونما) در طول این ۱۶ هفته دارونماهایی دریافت می‌کردند که فکر می‌کردند حاوی مکمل‌های خاصی است.

پس از ۴ هفته توقف، هر گروه برای ۱۶ هفته از همان مراحل تغییر رژیم غذایی که گروه دیگر در طول ۱۶ هفته اول گذرانده بودند، گذشتند.

 این طراحی «متقاطع» این بررسی باعث شد که ۳۲ نفری که توانستند همه مراحل این بررسی را تکمیل کنند، در معرض هر دو نوع رژیم غذایی قرار بگیرند.

یافته‌ها نشان داد پس از اینکه شرکت‌کنندگان برای ۱۶ هفته رژیم غذایی کم‌چربی گیاهخواری مطلق (وگان)، میانگین تعداد مفصل‌های متورم از ۷ مفصل به اندکی بیش از ۳ مفصل کاهش یافت و آنها بهبودی کلی در علائمشان را گزارش کردند.

میانگین وزن بدن در میان گروه رژیم غذایی ۶.۳ کیلوگرم افت کرد، در حالیکه افراد گروه پلاسبو وزن افراد به طور میانگین حدود یک کیلوگرم افزایش یافت.

دانیل سولومون، متخصص روماتولوژی دانشکده پزشکی هاروارد می‌گوید هنوز روشن نیست که کاهش وزن در این بیماران بیشتر از خود غذاها مسئول کاهش علائم باشد. یک احتمال دیگر این است که برخی از بخش‌های رژیم غذایی نه همه آنها مسئول این بهبود باشند.

او می‌گوید بیماران باانگیزه می‌توانند چنین رژیم را رعایت کنند، اما ابتدا باید ثابت کرد که این رژیم غذایی خاص عامل اصلی بهبود است یا کاهش وزن عامل مهمتری است.

بارنارد می‌گوید بیماران این رژیم غذایی را به خوبی تحمل کردند و این رژیم غذایی برای زندگی روزمره عملی و ارزان‌تر از سایر رژیم‌هایی غذایی حاوی گوشت و لبنیات است.

او بیماران دچار آرتریت روماتوئید را تشویق می‌کند که پیش از روی آوردن به داروها تغییر دادن الگوهای غذایی‌شان را هم امتحان کنند.

او می‌گوید: «ایده خوبی برای هر کسی که تغییر رژیم غذایی را هم امتحان کند. شما در طول چند هفته متوجه خواهید شد که آیا این شیوه موثر است یا نه.»

کد خبر 672617

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha